2009. március 16., hétfő

Pék leszek

Kész. Megszületett a döntés. Megpróbáljuk teljesen kiiktatni a kenyérvásárlást, helyette én sütöm a mindennapi kenyeret.

Erre a döntésre úgy jutottunk, hogy az a kenyér, amit eddig ettünk (egy helyi cég teljes kiőrlésű kenyere), egyszerűen elkezdett porlani, szétesni, stb. Sőt, már az íze sem a régi. És miután megkóstoltuk A Kenyeret, már egyszerűen nem fűlik az üzletihez a fogunk. Úgyhogy amikor lehetséges, majd én sütök. Hetente szerintem négyszer fog kelleni, de megéri.

És máris variálok. Vasárnap három bagett született, a megszokott tésztából, de az egyikbe beletekertem némi karamellizált hagymát. Hiába volt minden tiltakozás. Aztán az fogyott el a leghamarabb. Most pedig az újabb adag készül. Ebből is három bagett fog készülni, az egyikbe fokhagymát teszek, a másikba pedig mazsolát.

A tészta pedig ebből áll: kb. három csésze fehérliszt, kb egy csésze teljes kiőrlésű búzaliszt, kb fél csésze zabpehely, valamennyi köles (maradt a felfújt elkészítésekor), kömény, lenmag, napraforgómag (a maiban nem lesz, elfogyott és esik az eső, nem megyek el most az üzletbe), szezámmag. Az élesztőt kicsit cukros tejben felfuttatom, majd a felsorolt hozzávalókból pici sóval és olívaolajjal bedagasztom a tésztát. Sokat hagyom kelni. Aztán átgyúrom, a megformált bagetteket a tepsiben hagyom még addig kelni, amíg a sütő bemelegszik, benne egy tepsi vízzel. Mielőtt a sütőbe tenném, bekenem vízzel, megszórom magvakkal, és készre sütöm. Na megyek sütni.

8 megjegyzés:

  1. Köszi. Bevallom, beleszerettem a kenyérsütésbe :D

    VálaszTörlés
  2. Ne is mond! Éhező egyetemista vagyok! :D

    VálaszTörlés
  3. Ajjaj... te szegény. Most nézegeted a gasztroblogokat és így kínozod magad? Ugorj be hozzám egy ebédre :-)

    VálaszTörlés
  4. Te csodálatos vagy és a tegnapi kenyered nagyon finom volt! yami yami

    VálaszTörlés
  5. Köszi, M! Ma nem értem át Hozzátok, belemerültem a munkába, majd elmondom...

    VálaszTörlés
  6. Szia!

    Én is csatlakozom a süssünk otthon kenyeret,mert rákényszerítettek,de most már több mint jó mozgalomhoz.Vagy valami ilyesmi.

    VálaszTörlés
  7. Jaja, egyetértek! Isten hozott a klubban! :-) Na én megyek is, tegyem be a mai kenyérkét a sütőbe! (köményes, rozmaringos, lenmagos, köleses, búzás, szezámmagos)

    VálaszTörlés