2009. február 18., szerda

A mindenevő százas listája

Megtetszett ez a lista nekem is. Gondoltam, kitöltöm, miután előbb Cukroskatánál, majd onnan átirányítva Maxnál láttam. Csak az áthúzás nem (tudom hogyan) működik, így nálam az áthúzandó dolgok dőlve lesznek.

Hát íme:


1. Ajvár – ???

2. Aszú nekem túl édes

3. Bableves csülökkel – egy igazi házi füstölt csülökkel nagyon elmenne egy nap. Meg SOK hagymával.

4. Baklava – volt a környéken egy török cukrászda. Nagyon finom baklavájuk volt. Sajnos, megszűnt.

5. Baracklekvár – elmegy.

6. Bárányhús – nem.

7. Barátfüle – az igazi szilvalekvárral, amit Kalotaszegen főztek. Hmmm :-)

8. Békacomb rántva – a béka-fajok negyrésze védett. Nem enném meg, a békákat túl nagyon szeretem élve.

9. Birsalma sajt – rég készítettünk, ízlett.

10. Bodza szörp – túl édes. Ha és amikor eléggé kifőtte magát, évente 3-4 alkalommal.

11. Borsóleves – tejfölösen elég gyakran főzöm.

12. Bundás kenyér – cukorral nem tudnám lenyelni.

13. Burek – ???

14. Cékla saláta – tormával, hagymával, köménnyel.

15. Csalántea – háááát… van annál jobb tea is.

16. Csevapcsicsa – ???

17. Csicsóka – nem szoktam készíteni.

18. Csiga – kihagyom. Egyszer bent voltam egy “csigagyárban”. Hát nem írom le a látványt. Amúgy mielőtt láttam, sem ettem volna meg.

19. Csirkeláb a húslevesből – nem.

20. Disznósajt – na, igen. Gyerekkoromra emlékeztet, felfüstöltük, és amikor bekerült és megvágtuk, ezt is hagymával … – éhes lettem hirtelen.

21. Erdei gombákminden mennyiségben. Kucsmagomba, őzláb, májusi és lila pereszke, rókagomba, vargánya, szegfűgomba – levesnek, paprikásnak, rántottában, tölteléknek, panírozva meg ami eszetekbe jut. És tuskógomba, zakuszkának. És keserűgomba tejfölben főzve. Mikor lesz nyár?!

22. Esterházy torta – időnként.

23. Fagyasztott hal rudacskák – nem.

24. Fánk – Mamám nagyon finomakat készített. Szerettem. Lekvárral.

25. Fasírt – gombából (vargányából) nekem jobban ízlik, mint húsból.

26. Finomfőzelék – elmegy.

27. Fokhagymás lángos, sajttal és tejföllel – az egyik kolozsvári piacon volt egy lángossütő, AZ, amit ott sütöttek, volt az igazi. Megszűnt :-(

28. Fonott kalács – mazsolával, kakaóval, fahéjjal. De csak ünnepekkor. Vagy ki tudja, mi jut eszembe.

29. Főtt csöves kukorica – sósan, máris kívánom.

30. Gulyásleves – igen.

31. Gyümölcsbor – ha nem túl édes.

32. Hagymaleves – egyik “házikedvenc”.

33. Halászlé – nem nagyon szeretem készíteni, de vendéglőkben szoktam enni, Magyarországon. A Duna-deltai nem ízlik. Bár az nem is halászlé, hanem halleves.

34. Jeges kávé – nem, ehhez cukor kéne, mert másként vízízű, és én édes kávét nem iszom.

35. Kakashere pörkölt – fúúú. Nem. Semmilyen belsőség májon kívül.

36. Káposztás tészta – sok borssal. Jó ötlet.

37. Kapros tökfőzelék – Igen, igen, igen! Én tökfasírttal szoktam. Majd ha eljön a szezonja, teszek fel receptet.

38. Karalábé – töltve, levesnek, nyersen jöhet.

39. Kaszinó tojás – időnként megkívánom, olyankor készítek..

40. Kecsketej – nem. Más tej sem tej formájában. Édes mind.

41. Kemping sajt a tömlőből – egyre ritkábban.

42. Képviselőfánk – elmegy

43. Knédli – eddig csak prágai vendéglőkben ettem, de egyre gyakrabban gondolok arra, hogy készítsek én is. Ami késik, nem múlik. Meglesz.

44. Kocsonya – múltkor hazautaztam, és megkérdezték, mivel várjanak. Mondtam: kocsonyával. Fel is ettem majdnem mind.

45. Kókuszgolyó – van ennél jobb desszert.

46. Kovászos uborka – kellemes hűsítő nyáron

47. Körömpörkölt – elmegy, jobb híján.

48. Körözött – vacsorára szoktam készíteni, nem is ritkán.

49. Krémes – az igazi házi nagyon ízlik, a cukrászdaiak egyre gyatrábbak.

50. Krumplipüré – néha kívánom, de akkor nagyon.

51. Krumplis tészta – nem szoktam.

52. Lecsó – cukkinival vagy padlizsánnal. Rizzsel ha muszáj…

53. Lekváros bukta – egyszer ettem egy nagyon finomat, azóta sem olyant, sehol.

54. Libamáj – hát… elmegy. Csirkemájat jobban szeretem.

55. Lóhús – nem. Eddig sem, ezután sem.

56. Madártej – ha valaki megkérdi, melyik étel az, amit látni sem bírok, akkor a válaszom: madártej.

57. Majonéz – én a tartármártást jobban szeretem, ez így túl tömény.

58. Mákos guba – nem

59. McDonald’s Big Mac Meal – nem nem nem. Nem és nem.

60. Meggyszósz húslevesben főtt marhahús mellé – évente 1x elmegy.

61. Muszaka – jó ötlet, kéne egy szép napon készítsek.

62. Nyúlhús – szeretem. Sovány és omlós. Egyszer sikerült elfőzni, pástétom lett belőle. Nagyon ízlett.

63. Őszibarack befőtt – nincs ellene kifogásom.

64. Pacal – valaki frottírtörülközőnek nevezte. Csatlakozom. Nem enném meg.

65. Padlizsánkrém – a klasszikus hagymás, de a tejfölös-fokhagymás is jöhet. Valamelyik nap készítettem.

66. Palacsinta – sajnos, nem tudom elkészíteni. Örökké szétszakadoznak. Szégyen, de igaz.

67. Pálpusztai sajt – ??? ha a noszóival vetekszik a bűze, akkor jöhet J. Szeretem a büdös lágysajtokat.

68. Paradicsomos káposzta – ez nagyon ízlett Magyarországon. Haza is hoztam a receptet, és készítek én is paradicsomos káposztát vagy affélét.

69. Párizsi – talán 8-10 éve is megvan, hogy nem fogyasztottam.

70. Pilóta keksz – elmegy.

71. Pogácsa – kezdem megkívánni.

72. Puding – kiflipuding, vagy ilyesmi, de porpuding nem.

73. Puliszka – csak így, de így nagyon szeretem.

74. Rántott hús – én nem készítem, másutt megeszem.

75. Rakott krumpli – sok tojással, sok tejföllel és savanyú uborkával.

76. Rácponty tejföllel – nem ettem sose, de megkóstolnám.

77. Sárgarépa krémleves – hááát. Nem vagyok benne biztos. Édes, krémes, meleg, folyik – talán kihagyom. Madártej-effektus.

78. Somlói galuska – jobb híján. Időnként szinte kívánom.

79. Sóskaleves – csak cukor nélkül.

80. Sült gesztenye – hú, az idén kimaradt. Szeretem.

81. Sült kolbász papírtányérról, a hentesnél – évente 1-2x

82. Sült tök – teljesen hangulatfüggő.

83. Szilvapálinka – jöhet J. Bár a körtepálinkát jobban szeretem.

84. Szilvás gombóc – szeretem, de ritkán készítem.

85. Szőlős rétes – nem kóstoltam. Másfajta réteseket szeretek, valószínűleg ezt is szeretném.

86. Sztrapacska – igen.

87. Tatár beefsteak – talán ez is az “inkább-nem-kóstolom-meg”-kategória

88. Tintahal – szakmai ártalom: életemben nem ettem, nem is fogok.

89. Torma – igen. Szilveszterkor alap.

90. Töki pompos – ???

91. Töltött káposzta – évente 2x: Karácsonykor és Húsvétkor. Valamelyik rokonnál.

92. Töpörtyű – nyamiii. Rég kívánom.

93. Túró Rudi – igen, időnként több, időnként kevesebb. Időnként egyáltalán.

94. Túrós tészta cukorral – kizárólag sóval és sós túróval, tejföllel leöntve. Esetleg utánafűszerezve.

95. Vaddisznó pörkölt – na igen. Bár megfogadtam, hogy pörköltet még pár évig nem készítek.

96. Véres hurka – nem, köszönöm.

97. Virsli – ritkán elmegy. Csípős mustárral, tormával. De ha választhatok, akkor főtt füstölt házikolbász virsli helyett.

98. Zöldbab – levesnek, főzeléknek, tartármártással, rakva, tejfölösen, paradicsomosan jöhet!

99. Zúzapörkölt – nem. Kakashere-kategória nálam.

100.Zserbó – a húgomé nagyon finom.

8 megjegyzés:

  1. írtam egy kommentet, de eltünt :-(
    a 34-hez: Próbáltad már a jegeskávét egy gombóc fagylalttal? Nagyon finom hűsítő ital. Vagy a fagyit se szereted?

    VálaszTörlés
  2. nem, csak a salátaleveshez ment... megpróbálom átmásolni ide, meg a választ is :-) nem ígérem hogy sikerül. Annyira tapasztalt blogoló nem vagyok.

    VálaszTörlés
  3. Ezek szerint én sem, ha a salátaleveshez ment a commentem, amit nem is olvastam :-)

    VálaszTörlés
  4. Szuper:
    Jeges kávét mi is vanília fagyival adjuk. De próbáld ki kávé+tej+jég kombót:)

    VálaszTörlés
  5. Hm... majd nyáron :-)addig maradok a forró kávénál, szívem szerint az ágyban. :-)

    VálaszTörlés
  6. Fúj, paradicsomos káposzta :-)

    Azt hiszem, itt a menzás verzió rettentő nyomokat hagyott minden iskolásban :-DD

    VálaszTörlés
  7. Ja, Max-nál keress rá a palacsinta receptjére, miután ráleltem, sosem szakadt el a tésztám. Soha!! Tökéletes arányok.

    VálaszTörlés
  8. Én nem menzáztam, így csak normális és finom HÁZI paradicsomos káposztát ettem. :-) ezért szeretem. Palacsinta? Hát, "minden megleheccséges", a sok kudarc után még egy próbálkozás... :-))) de nem a héten :-)

    VálaszTörlés